Waar mensen samenwerken in teams is er met enige regelmaat behoefte aan een pas op de plaats: waar staan we? Wie zijn we? Wat doen we wel? Wat niet? En waarom? Waar gaan we naartoe en hebben we onze doelstellingen nog helder? Het hebben van een koers en een stip aan de horizon is voor elk team van belang. Wij gaan uit van het basisprincipe dat betekenisvolle relaties van essentieel belang zijn om je als mens gewaardeerd, gekoppeld en veilig te voelen. Zo ook binnen een team. Het hebben van oprechte relaties met anderen is niet alleen aangenaam, maar het is dus ook van invloed op ons fysieke, emotionele en mentale welzijn. Het bereiken van doelen en het vasthouden van een koers staat in directe verbinding met het welbevinden van de mensen die deze uitvoeren. Om dus productiever en doelgerichter te kunnen werken, dienen we eerst zorg te dragen voor gezonde relaties binnen het team.   

In de praktijk zien we echter regelmatig dat bovenstaande factoren binnen teams niet helder zijn. Teamleden kennen elkaars verwachtingen, drijfveren, normen en waarden vaak onvoldoende. Begrip hebben voor elkaar en gedrag durven benoemen, is niet overal vanzelfsprekend. Zeker als de werkdruk ook nog hoog is en er allerlei organisatorische omstandigheden zijn die de druk op mensen nog verder vergroot. Dit kan uiteindelijk resulteren in gebrek aan communicatie, oordelen, demotivatie, scheve verwachtingen of onderstromen binnen teams. Dit soort verschijnselen hebben een negatief effect op individuele teamleden en het team zelf. Maar zeker ook op de kwaliteit van de resultaten van het team en de doelstellingen die het team dient te bereiken.

Een team in beweging is verbinding, verandering en duurzame groei

Team Van.De.Grond brengt een team in beweging terwijl het, als de situatie daarom vraagt, ook bewust kan vertragen. Dit alles om de diepere betekenis van onderlinge relaties te onderzoeken en te duiden. In de praktijk betekent dit dat we ervaringsleer afwisselen met systemische teamsessies en deze met elkaar in verbinding brengen. De teamleden worden uitgedaagd om bestaande overtuigingen opnieuw te onderzoeken en taal te vinden voor hetgeen tot nu toe onuitgesproken bleef. De opgedane ervaringen worden gekoppeld aan situaties uit de dagelijkse werkrealiteit. De aanpak van Van.De.Grond bestaat uit een opbouw van vier verschillende fases.

Nadat patronen binnen het team zijn geïdentificeerd tijdens systemische sessies, kunnen teams deze patronen actief aanpakken tijdens ervaringsleersituaties. Dit versterkt het leerproces en er ontstaan in het teamtraject duurzame gedragsveranderingen binnen het team. We onderzoeken eenieders plek, zowel binnen het team als in de bredere context van de organisatie. We brengen verwarring en zoeken naar ruimte waar die op het eerste oog niet ligt. Het team wordt vanaf het prille begin van het traject gehoord en meegenomen. We praten niet graag óver een team, wel graag mét het team en haar teamleden.